• Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

  Ο Καμίνης της Ρώμης ανάβει φωτιές με αφορμή τους γάμους ομοφυλοφίλων.

  Συνεχίζεται, στην Ιταλία, η αντιπαράθεση πολλών δημάρχων μεγάλων πόλεων με τον υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο με αφορμή την αναγνώριση των γάμων τωνομοφυλόφιλων ζευγαριών που έχουν τελεσθεί στο εξωτερικό.

  Ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο προχώρησε σήμερα στην εγγραφή στα μητρώα του δήμου της Αιώνιας Πόλης των γάμων δεκαέξι ομοφυλόφιλων ζευγαριών οι οποίοι τελέσθηκαν στο εξωτερικό.


  Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο- επικεφαλής του κόμματος Νέα Κεντροδεξιά- έχει όμως δώσει εντολή στους νομάρχες της χώρας να σπεύσουν να ακυρώσουν τις καταχωρήσεις αυτές στα δημοτικά μητρώα.

  «Ο δήμαρχος Μαρίνο μοιράζει μόνον αυτόγραφα, η σημερινή τελετή δεν έχει καμία αξία, διότι δεν προβλέπεται από την νομοθεσία της χώρας» υπογράμμισε και σήμερα ο Αλφάνο. Η υπουργός Παιδείας, όμως, Στεφάνια Τζαννίνι, απάντησε στον συνάδελφό της, μέσω διαδικτύου, ότι «η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών είναι μια απτή απόδειξη πολιτιστικής προόδου την οποία η Ιταλία προσφέρει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

  Τι λένε οι αναλυτές


  Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι με την πρωτοβουλία τους, οι ιταλοί δήμαρχοι θέλουν να πιέσουν υπέρ μιας επίσπευσης των διαδικασιών για την έγκριση των συμφώνων συμβίωσης, από την στιγμή που μόνον η Ελλάδα και η Ιταλία- στο πλαίσιο των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

  Την περασμένη εβδομάδα, τέλος, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να προωθήσει την έγκριση «ενισχυμένης αναγνώρισης» των γκέι ζευγαριών, με έμπνευση από το σχετικό γερμανικό μοντέλο. Τα δικαιώματα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα είναι ίδια με εκείνα του πολιτικού γάμου, με μόνη εξαίρεση την πρόσβαση στην υιοθεσία. 

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠ