• Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

    Χρυσό δακτυλίδι και χάλκινο δόρυ ανέσυραν οι δύτες από το ναυάγιο στα Αντικύθηρα!

    Παγκόσμιο θαυμασμό και το ενδιαφέρον της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας αναμένεται να κερδίσουν τα νέα ευρήματα που φέρεται ότι έχουν ήδη ανασυρθεί από τον βυθό των Αντικυθήρων, χωρίς ωστόσο οι αρχαιολόγοι δύτες να έχουν ακόμα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα ευρήματα του περίφημου ναυαγίου. Αυτό αναμένεται να συμβεί πολύ σύντομα από το υπουργείο Πολιτισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υποθαλάσσιο «μουσείο» ανασύρθηκαν ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μ. (που φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανένα από τα έως τώρα γνωστά ευρήματα και πιθανώς ανήκει σε άλλο άγαλμα), ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και συστάδες αμφορέων (σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από το ναυάγιο). Οι έρευνες -με βασικό «όπλο» το... υπερσκάφανδρο Exosuit- θα ολοκληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου.

    Τα σημαντικότατα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν από τα μέλη της διεθνούς αρχαιολογικής αποστολής και τους χορηγούς των ερευνών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Κύθηρα, ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού αποφασίστηκε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα. Μπορεί οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ωστόσο έχει ήδη διαρρεύσει βίντεο, το οποίο δείχνει τόσο τη διαδικασία (πλήρους) χαρτογράφησης του ναυαγίου όσο και μερικά από τα εντυπωσιακά ευρήματα.

    Σε δηλώσεις της το περασμένο Σάββατο η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση φρόντισε να επιβεβαιώσει τη σημασία των νέων... θησαυρών που κρύβει το ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι οποίοι είναι αντάξιοι των ευρημάτων που ήδη φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχονται από προηγούμενες αποστολές στο ίδιο ναυάγιο. Επιπλέον, η κυρία Σίμωση ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να παρουσιαστούν επίσημα τα ευρήματα, ενώ ο εφοπλιστής, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής Πάνος Λασκαρίδης μίλησε επίσης για ευρήματα εξέχουσας σημασίας, που θα οδηγήσουν σε ακόμα σημαντικότερα επιστημονικά συμπεράσματα.