• Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

  CNN: Η Ελλάδα ποντάρει στην Αμφίπολη

  Στην ανασκαφή της Αμφίπολης και στις προοπτικές που ανοίγει για την ελληνική οικονομία, αναφέρεται εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του CNN.


  Ξεκινώντας με μια αρκετά λεπτομερή περιγραφή των τελευταίων αρχαιολογικών ευρημάτων και, συγκεκριμένα, του επιβλητικού ψηφιδωτού δαπέδου που απεικονίζει έναν άνδρα να βρίσκεται πάνω σε ένα άρμα που το σέρνουν άλογα και το οδηγεί ο αγγελιοφόρος θεός Ερμής, o συντάκτης κάνει εκτενή αναφορά στα σημαντικά ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον χώρο της Αμφίπολης, αλλά και στις θεωρίες που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά τον «ένοικο» του τάφου.


  «Με κάθε εύρημα που έρχεται στο φως και αποκαλύπτει τον μεγαλειώδη πλούτο που κρύβει ο τάφος, μεγαλώνει και η αγωνία για το ποιος ήταν θαμμένος στο συγκεκριμένο μνημείο», αναφέρει το CNN, προσθέτοντας ότι από την ώρα που άρχισε η ανασκαφή, τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρίστες και εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουν κάτι από τα εντυπωσιακά ευρήματα, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με μακροσκελείς αναφορές σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.  Η κυβέρνηση, συνεχίζει το CNN, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να διαδίδονται ανυπόστατες θεωρίες, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να τροφοδοτεί το δημόσιο ενδιαφέρον, με σχεδόν καθημερινές αναφορές για την Αμφίπολη στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

  Η αλήθεια είναι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι τόσο πλούσια που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αρχαιολογία παραμένει ως κλάδος ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» της, και με τον τουρισμό να είναι η δεύτερη σε μέγεθος πηγή εσόδων για τη χώρα μετά τη ναυτιλία, η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβάλει ακόμη περισσότερο την αρχαιολογική της κληρονομιά.

  Μάλιστα, όπως αναφέρει, η Ελλάδα καθώς κοιτά προς το παρελθόν για να προχωρήσει μπροστά σε μια περίοδο κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα άλλο μεγάλο θέμα, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
  Πηγή