• Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

  Απάντηση στις προκλήσεις του αμερικανικού 6ου Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

  Με τη δημιουργία αντιαεροπορικής «ομπρέλας» στην Κριμαία, απαντά η Μόσχα στην προκλητική παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού 6ου Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο.

  Απάντηση στις συχνές «επισκέψεις» του αμερικανικού Έκτου Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί η ανάπτυξη στη χερσόνησο της Κριμαίας στρατηγικών βομβαρδιστικών, Tu-22M3, και συγκροτημάτων επιχειρησιακών και τακτικών πυραύλων «Ισκαντέρ» («Iskander»). Το αμυντικό δόγμα της Μόσχας για την περιοχή, πάντως, βασίζεται αποκλειστικά στα συμβατικά όπλα. Τακτικά πυρηνικά όπλα στην Κριμαία δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να εγκατασταθούν.
  Παρ' ότι η Μόσχα διαμηνύει ότι η Κριμαία θα είναι ζώνη χωρίς πυρηνικά, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, Howard McKeon, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις στρατηγικές δυνάμεις, Mike Rogers, και ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τις τακτικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Βουλής, Michael Turner, ζήτησαν  από τον Μπαράκ Ομπάμα, να διακόψει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία «αναπτύσσει στην Κριμαία φορείς τακτικών πυρηνικών όπλων».
  Σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου, στις αρχές Αυγούστου η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά στην Κριμαία στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 και συγκροτημάτων βαλλιστικών πυραύλων «Iskander-M», εξοπλισμένων με πυραύλους Κρουζ R-500. Αυτοί μπορούν να πλήξουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Όπως είπε το μέλος της Επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας, James Inhofe, αυτή η κίνηση δεν αποτελεί μόνο άμεση παραβίαση της Συνθήκης για την καταστροφή των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF Treaty) που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ το 1987, αλλά είναι και μια άμεση απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως στη Συνθήκη προβλέπεται πως οι δυο πλευρές αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην αναπτύσσουν και παράγουν, καθώς και να καταστρέψουν το υφιστάμενο οπλοστάσιό τους σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου Κρουζ που εκτοξεύονται από χερσαίες βάσεις, μικρού και μέσου βεληνεκούς (από 500 έως 5.500 km).
  Η Βουλγαρία και η Ρουμανία 
  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ΗΠΑ εγκαθιστούν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στη ρωσική επικράτεια. Τα δύο σώματα, αποτελούνται από χίλιους πεντακόσιους στρατιώτες έκαστο και είναι εφοδιασμένα με όλο τον απαραίτητο αμυντικό εξοπλισμό. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, στη ρουμανική πόλη Deveselu, χτίζεται βάση του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, που θα εξοπλιστεί με το αντιαεροπορικό (Α/Π) σύστημα Aegis και με το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων MS-3. Η απόσταση της Deveselu από τη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, είναι μόνο 500 km. Επιπλέον, τη Μαύρη Θάλασσα, επισκέπτονται τακτικά, πολεμικά πλοία του αμερικανικού Έκτου Στόλου που είναι εξοπλισμένα με το ίδιο Α/Π σύστημα Aegis και με ναυτικούς πυραύλους Κρουζ «Tomahawk». Τα αμερικανικά πλοία, συνοδεύονται συνήθως στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, από γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη.

  Και αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι τα μοναδικά με τα οποία η Μόσχα εφοδιάζει και είναι έτοιμη να εξοπλίσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Εκτός από τα πλοία και τις μονάδες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, εκεί θα εγκατασταθούν Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών Su-24, και μονάδες παράκτιας άμυνας. Θα εφοδιαστούν δε, με σύγχρονα πυραυλικά συγκροτήματα «Bal» και «Bastion», τα οποία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ «Uran» και «Onyks», αυτοκινούμενα πυροβόλα «Msta-S», συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «Tornado-G», αυτοκινούμενα αντιαρματικά πυραυλικά συγκροτήματα «Chrisantema-S», αντιαεροπορικά (Α/Α) πυραυλικά συστήματα «Pantsir-S1», προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «Krasukha» και πολλά άλλα οπλικά συστήματα. 
  Ετσι, λοιπόν, η ανάπτυξη στην Κριμαία, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Γκβαρντέϊσκι», στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22M3, ικανών να φέρουν πυραύλους τύπου Κρουζ, συμπεριλαμβανομένων και βλημάτων που έχουν πυρηνική κεφαλή, καθώς και των συγκροτημάτων επιχειρησιακών και τακτικών πυραύλων «Iskander-M», είναι μια φυσική αντίδραση – απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.
  Είναι γνωστό ότι η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ άσχημη. Αυτό οφειλόταν κυρίως στις ελάχιστα εποικοδομητικές –έως αντιπαραγωγικές– ενέργειες του Κιέβου, που, σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα στη Συνθήκη εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 1997, εμπόδιζε την ανανέωση, όχι μόνο των σκαφών του Στόλου που στάθμευαν στην Κριμαία, αλλά και την αντικατάσταση του παλαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού με σύγχρονο. Οι ουκρανικές αρχές δεν επέτρεπαν κανέναν εκσυγχρονισμό, ούτε καν την αναβάθμιση του υδρογραφικού εξοπλισμού και των φάρων στις ακτές της χερσονήσου. Ενέργεια που έθετε σε κίνδυνο τον ασφαλή διάπλου των εμπορικών και επιβατικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Τώρα ήρθε η ώρα να διορθωθούν όλα αυτά.
  Χερσόνησος χωρίς πυρηνικά

  Μάταια οι αμερικανικοί βουλευτές υποψιάζονται τη Ρωσία για υπόγειες κινήσεις, παρόμοιες με αυτές που στην πραγματικότητα κάνουν οι ΗΠΑ. Διότι, η Ουάσιγκτον είναι που διατηρεί πυρηνικά όπλα σε ξένα εδάφη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σε τέσσερις χώρες στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Τουρκία και τη Γερμανία, οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει ατομικές βόμβες τύπου Β-61. Οι ρωσικές ΕΔ, αντίθετα, δεν έχουν πυρηνικά όπλα σε ξένο έδαφος. Όλα τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας βρίσκονται σε κεντρικούς αποθηκευτικούς χώρους εντός της επικράτειάς της.
  Στην Αγία Πετρούπολη και το Καλινινγκράντ κατασκευάζονται για τη βάση στη Σεβαστούπολη νέα υποβρύχια ντίζελ και αντιτορπιλικά. Τα πρώτα σκάφη θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Συνολικά θα είναι 12. Έξη ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια και έξι πλοία επιφανείας. Αν ληφθεί υπόψη ότι το νεότερο πολεμικό πλοίο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο χόβερκραφτ «Samum», έχει ηλικία 25 χρόνια, ενώ η ναυαρχίδα του Στόλου, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», είναι 40 ετών, τότε η ανανέωση του Στόλου στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια είναι άκρως αναγκαία.
  Η Μόσχα πιστεύει, ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να είναι ελεύθερη από πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προτείνει την υπογραφή μια τέτοιας συνθήκης στις ΗΠΑ και στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία θετική απάντηση.