• Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

  Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου στη Βουλή των Κοινοτήτων

  Οι ανησυχίες του Λονδίνου
  • 0
    
   Share
  Βουλή των Κοινοτήτων, ΜΒ
  Ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει μεταφέρει στην τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες του Λονδίνου για τα τουρκικά σχέδια περί εμπορικών σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον σε κοινοβουλευτική ερώτηση την παραμονή της επίσκεψής του στην Κύπρο.

  Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα απαντούσε σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους. Ο κ. Μπάροους ζητούσε να πληροφορηθεί «ποια βήματα έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών [της Βρετανίας] ως απάντηση στην εισχώρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

  Ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε επίσης στην απάντησή του ότι ο ίδιος ήγειρε την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του στις 17 Νοεμβρίου. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει συναφείς συζητήσεις και με τους Κυπρίους, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και άλλους εταίρους.

  «Αυτή η συνεχιζόμενη διένεξη θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτευχθεί μία συνολική λύση. Εμείς και οι εταίροι μας θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και υποστηρίζουμε έντονα την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης», κατέληξε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

  Εν τω μεταξύ, πηγή του Φόρεϊν Όφις αναφερόμενη στην επίσκεψη Λίντινγκτον στην Κύπρο σημείωσε ότι σχεδιαζόταν εδώ και εβδομάδες. «Πρόθεση του υπουργού είναι να διαπιστώσει από κοντά ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, με δεδηλωμένη την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

  Πηγή: ΚΥΠΕ