• Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

  Δήλωση Σαμαρά για την προκλητικότητα των Τούρκων που δείχνει πόσο υπόδουλος είναι.

  “Δεν μπορούν να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε και να επιβραβεύονται” ήταν το μήνυμα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα το οποίο εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας που είχαν (κατ΄ ιδίαν, αλλά και με τους ηγέτες όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων) στη Λευκωσία, προτού αναχωρήσουν το απόγευμα για το Κάιρο, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

  Χρειαζόμαστε, και δυστυχώς έως τώρα δεν τα έχουμε, απτά δείγματα από την πλευρά της Τουρκίας ότι ενδιαφέρεται όντως για την επανένωση της Κύπρου και όχι για την αποτυχία των συνομιλιών, ώστε να προωθηθούν μεθοδεύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπονοώντας διχοτομικές λύσεις. 
  Παράλληλα χαρακτήρισε και πάλι απολύτως κατανοητή, υπό τις παρούσες συνθήκες, την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες – αν και εξέφρασε την επί της αρχής στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού, εφόσον, όπως είπε, “η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την παράνομη κατοχή” της Βόρειας Κύπρου.

  Ο ίδιος χαρακτήρισε “ύψιστη τιμή” το ότι χρειάσθηκε, λόγω ασθένειας του Ν. Αναστασιάδη, να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των 28, όπου το κείμενο αποφάσεων υπογράμμισε “το αυτονόητο”, δηλ. την ανάγκη σεβασμού τον κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, καθώς και την ανάγκη αναγνώρισης όλων των κρατών-μελών από μια υποψήφια χώρα (βλ. την Τουρκία), η οποία προσδοκά την ένταξή της στην Ε.Ε.

  Απευθυνόμενος πιθανότατα και στο εσωτερικό της χώρας, ο Αν. Σαμαράς “χειροκρότησε δημοσίως” τις “γόνιμες, ενθαρρυντικές και σε πνεύμα ενότητας” αναλύσεις τις οποίες εξέθεσαν οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών κομμάτων, ενώ με επιμονή τόνισε (ουσιαστικά προς το διεθνές ακροατήριο) το ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημασία της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. “Ελλάδα και Κύπρος” πρόσθεσε “αποτελούν αναντικατάστατο παράγοντα ασφάλειας, στον οποίο προσβλέπουν λαοί και κράτη της περιοχής”.

  Προηγουμένως ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι κοινός στρατηγικός στόχος παραμένει πάντοτε η επίλυση του Κυπριακού βάσει των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και των “αναρίθμητων” σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ ενώ προειδοποίησε ότι “αναίτιες” και προσχηματικές κρίσεις (όπως αυτή με την είσοδο του Barbaros) “δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα”.

  Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε “αυτονόητο” το ότι οι υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ Κύπρου ανήκουν στο κράτος, δηλ. την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ μετά την επίλυση του Κυπριακού θα επωφεληθεί των εσόδων από την εκμετάλλευσή τους “το σύνολο των νομίμων κατοίκων”. Ανέφερε δε ότι η προοπτική αυτή θα έπρεπε να αποτελεί “κίνητρο προς επίσπευση ουσιαστικού διαλόγου”.

  Υπογράμμισε πάντως ότι οι κινήσεις που σχεδιάζουν Αθήνα και Λευκωσία στοχεύουν στην αποκλιμάκωση και όχι στην πρόκληση περαιτέρω εντάσεων – καθώς και ότι η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο “δεν στρέφεται έναντι καμιάς χώρας” αλλά θέλει να λειτουργήσει ως πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας στην περιοχή.

  Ο ίδιος άλλωστε είχε νωρίτερα απευθύνει κάλεσμα και προς άλλες χώρες για συμμετοχή στη συμμαχία με Ελλάδα – Αίγυπτο, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου συνέστησε χαμήλωμα των τόνων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις “δεν συγκρίνονται με την εισβολή του ΄74” και ότι “δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα”. Εκφράζοντας δε την αισιοδοξία του για την ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της ελληνικής πλευράς προειδοποίησε ότι “αυτήν την ώρα ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη”.