• Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

  Αμερικανός πρέσβης στο Κατάρ: "Η ελληνική διπλωματία πάσχει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ελληνική εξωτερική πολιτική"

  ο προφανές που βλέπουν ξεκάθαρα όλοι οι γνωρίζοντες είπε  ο ομογενής πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κατάρ, Πάτρικ Ν. Θέρος, σε συνέντευξή του στο newgreektv.com. Στην συνέντευξή του καλούμενος να σχολιάσει τις συνεχείς «σφαλιάρες» που τρώει ο Σαμαράς από τους ξένους σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι πολύ απλά δεν υπάρχει ελληνική εξωτερική πολιτική.
  Αυτό που ευσχήμως λέει ο τ. πρέσβης είναι ότι οι σαμαροβενιζέλοι άγονται και φέρονται από την συγκυρία, όντας πλήρως άτολμοι να παραμείνουν σταθεροί στην όποια γραμμή αποφασιστεί. Έτσι καταλήγουν υπηρέτες ξένων συμφερόντων και «καρπαζοεισπράκτορες». Χωρίς περαιτέρω σχόλια, δείτε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:
  «Είμαστε θύματα των προβλημάτων μας. Οι Τούρκοι έχουν μια ενιαία διπλωματία, η οποία είναι καλά μελετημένη και εφαρμόζεται με καλή εκτέλεση. Και αυτή η διπλωματία έχει διάρκεια. Δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στάση η Τουρκία.
  Η ελληνική διπλωματία πάσχει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ελληνική εξωτερική πολιτική. Κάθε κυβέρνηση που ανεβαίνει στην Αθήνα δεν έχει ιδέα για τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν έχει μια εξωτερική πολιτική, η οποία μπορεί να πει ξεκάθαρα «να η πολιτική μας, να τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους, και αυτή είναι η γραμμή που θα κρατήσουμε για τα επόμενα 50 χρόνια».
  Πρέπει να καταλάβουμε πως το κάθε ξένο κράτος που έχει κάποια συμφέροντα ή εμπλοκή σε μια συγκεκριμένη γεωγραφικά περιοχή θα καταλήξει στο τέλος με τον οργανωμένο παρά με τον ανοργάνωτο. Είναι καθαρά πρόβλημα δικό μας. Οι Τούρκοι κάνουν την δουλειά τους και για αυτό τους βγάζω το καπέλο. Είναι καλοί διπλωμάτες, και έχουν ένα κράτος το οποίο τηρεί μια ενιαία πολιτική. Τα τελευταία μόνο χρόνια τα έχει κάνει θάλασσα ο Ερντογάν. Μέχρι πριν από δύο χρόνια μπορώ να σας πω ότι η ποιότητα των Τούρκων διπλωματών ήταν πολύ ανώτερη συγκριτικά με αυτή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
  Το State Department αντιδρά στο τι του προσφέρει το κάθε ξένο κράτος. Οι Τούρκοι ξέρουν τι θέλουν και προσφέρουν ένα πρόγραμμα. Εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε.»
  «Πως κρίνετε τις πρόσφατες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας σε σχέση με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο Κυπριακό;

  Προς το παρών δεν μπορώ να πω ότι βλέπω ούτε στην Αθήνα ούτε στην Λευκωσία μια οργανωμένη εξωτερική πολιτική. Πάμε από τον Άννα στον Καϊάφα. Τι θα κάνουμε δεν ξέρω. Πάμε στους Ισραηλινούς, τρέχουμε εδώ, τρέχουμε εκεί χωρίς να έχουμε πρώτα σχηματίσει οι ίδιοι μια πολιτική που θα προωθεί τα συμφέροντά της Ελλάδας, να την οργανώσουμε και ιδεολογικώς, και πολιτικώς, και φιλοσοφικώς, να λάβουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να εκτελέσουμε αυτή την εξωτερική πολιτική. Ένας διπλωμάτης χωρίς να έχει μια καθαρή γραμμή από το κράτος του, όσο καλός και αν είναι δεν θα καταφέρει τίποτα.»
  Πηγή