• Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

  GUARDIAN: "Διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας για το πετρέλαιο."

  «Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δίνουν νέα αφορμή σε Τουρκία και Ελλάδα για διένεξη», είναι ο τίτλος άρθρου της Guardian που περιγράφει την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. 

  Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν «πόλεμο λέξεων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Η μάχη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου κλιμακώθηκε μετά την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στο Κάιρο για την επίσπευση της οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. 

  Η Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολύ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για «προκλητικές ενέργειες», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αποστολή συνοδευόμενου ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

  Κάνοντας μια αναδρομή, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι νωρίτερα το τρέχον έτος ξεκίνησαν εκ νέου –μετά από παύση δέκα ετών- οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εν μέσω προσδοκιών πως τα υποθαλάσσια αποθέματα θα βοηθήσουν στην επίλυση της μακροβιότερης δυτικής διαμάχης στη Δύση.

  Με τους αγωγούς που κατασκευάζονται να διασχίζουν την Τουρκία –μακράν ο φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη- παρατηρητές της υπόθεσης μιλούσαν για πιθανή αλλαγή της κατάστασης. 

  Αλλά αντί να ωθήσει τις αντιμαχόμενες κοινότητες να συμφιλιωθούν, η προοπτική εύρεσης νέων πόρων ενέργειας φαίνεται να έχει διευρύνει το χάσμα. 

  Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος σε αμφισβητούμενα νερά τον περασμένο μήνα όχι μόνο διέκοψε τις συζητήσεις αλλά επιδείνωσε τη διαμάχη για τα δικαιώματα γεωτρήσεων, αναφέρει η Guardian.

  Πηγή