• Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

  Τσακαλώτος και Σταθάκης συζητούν με την Τρόϊκα με ποιό τρόπο θα φέρουν νέα μέτρα για να μην υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις.

  «Απολύτως εφικτή» θεωρεί η κυβέρνηση την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους πριν τις 20 Αυγούστου, ενώ κυβερνητικά στελέχη φέρεται να εκτιμούν ότι ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία η οποία ωστόσο είναι πιθανό να συνοδεύεται από ψήφιση νέων προαπαιτούμενων, με το «μενού» να περιλαμβάνει τις πρόωρες συντάξεις, τις αλλαγές στις 100 δόσεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

  Συμφωνία ακόμη και το Σαββατοκύριακο με νέα προαπαιτούμενα;
  Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου έγινε ανασκόπηση των συζητήσεων, αναζητείται ακόμη ο τρόπος για τη «δοσολογία» των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή το πότε και με το ποια ένταση θα έρθουν στη Βουλή για να ψηφιστούν.
  Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συζήτησης είναι αυτό της φορολογίας και ιδιαίτερα των ακινήτων. Αν και πλέον δεν θεωρείται εφικτή η πρόβλεψη έστω μικρού αφορολόγητου στον ΕΝΦΙΑ, στόχος παραμένει η ελάφρυνση μικρών και φτηνών ακινήτων. Για να γίνει αυτό, το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου του Συμπληρωματικού Φόρου, που είναι 300.000 ευρώ.
  Σήμερα, με αυτό το αφορολόγητο ο Συμπληρωματικός Φόρος αφορά περίπου 300.000 ιδιοκτήτες (291.322). Αν μειωθεί το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, ο φόρος θα επεκταθεί σε άλλους 270.000 ιδιοκτήτες.
  Το δεύτερο σενάριο, που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με το πρώτο, προβλέπει αύξηση των συντελεστών του Συμπληρωματικού Φόρου.
  Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών, τώρα μπορεί κάποιος να εξοφλήσει ως 100 δόσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος ή περιουσίας. Έτσι για οφειλή 10.000 ευρώ, δόθηκε η δυνατότητα 100 δόσεων των 100 ευρώ. Με την πρόβλεψη εισοδηματικών ή και περιουσιακών κριτηρίων, ο ίδιος οφειλέτης θα κληθεί να εξοφλήσει σε 50 ως 70 δόσεις την ίδια οφειλή.
  πηγή: megatv